Gevels kaleien en keimen

Kaleien
Wil je de gevels van je huis een totaal andere uitzicht geven? Dan is je gevel kaleien zeker het overwegen waard. Het geeft de buitenmuren niet alleen een karakteristiek uitzicht, maar beschermt ze ook tegen de weersinvloeden. Kaleien is een oude schilderstechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur, meestal metselwerk, wordt uitgestreken.
Kaleien wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties. Het is de ideale manier om ze te voorzien van een degelijke behandeling en afwerkingslaag.

De kalk vormt daarbij niet alleen een goede beschermingslaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel (of binnenmuur) door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look. Daarbij komt dat het een milieuvriendelijke en duurzame methode is dat je buitenmuur bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede muurhuishouding en om vochtproblemen te voorkomen.

Keimen
Keimen is het afwerken van beton en metselwerk met een mineraalverf. Deze verfsoort hecht goed met de ondergrond en is zeer dampopen, waardoor hij niet gaat bladderen. Keimverf heeft een zeer matte, kalkachtige uitstraling en kan in verschillende kleuren worden geleverd. De techniek wordt vaak gebruikt voor bakstenen van lagere kwaliteit, voor bijgewerkte voegen, voor gedeeltelijk nieuw metselwerk en voor het kaleien. de verschillen die daar ontstaan kunnen worden opgelost door te keimen. Keimverf bestaat alleen uit natuurlijke grondstoffen, waaronder kwarts. De verf versteent als het ware en geeft een extra versteveging van het oppervlak. Het resultaat is dus niet alleen natuurlijk, maar ook nog eens duurzaam. Omdat het materiaal veel waterdam doorlaat en goed hecht, zal de verf niet afbladderen en hebt u geen last van algen.

Onderstaande project is in samenwerking met Martijn Dekkers Schilderwerken.